Porslinshusen
 

Den anrika porslinsindustrin i Gustavsberg har inspirerat oss vad gäller färgval, material och byggnadsskala.

Projektets fem hus har fasader putsade i rostkulörer som står mot vitt och grått. Kring entréer och i trapphus har vi jobbat med kakel i mönstersättning i Stig Lindbergs anda.

Kvarteret har ett spännande läge, precis i mötet mellan nybyggda bostadsområden i söder och fabriksbyggnader i norr. Det har vi tagit fasta på i utformningen genom att husen är långa och strama mot de äldre bevarade fabriksbyggnaderna och korta och uppdelade mot de nya bostadskvarteren och Blå blomparken.

Husen byggs med fabrikstillverkade trämoduler vilket varit en extra utmaning. Ett roligt arbete med ”pusselbitar” som resulterat i väl genomarbetade lägenheter med tydlig struktur. De flesta lägenheterna består av två trämoduler uppdelade på en öppen umgängesdel med vardagsrum och kök och en mer privat del med sovrum och badrum. Lägenheten har en balkong eller uteplats där man kan odla med utsikt mot gård eller park.

Många av lägenheterna är effektiva tvårummare och här kan man hitta sin första lägenhet när det är dags att flytta hemifrån eller flytta ihop. Det finns också flera större lägenheter som i kombination med den generösa gården gör kvarteret idealiskt även för barnfamiljer och äldre.

Adress Gustavsbergs allé, Gustavsberg, Värmdö
Beställare Järntorget
Ansvarig arkitekt Johanna Pålstedt
Medarbetare Anna Thorell, Adrian Eygun Kihlberg
Lägenheter 236 st