ett utropstecken i täby! Pricken under I
Vi ritar för Reliwes räkning det sista kvarteret i detaljplanen Strömmingen i Täby. En långsmal plan mellan låg villabebyggelse i Ella i väst och Roslagsbanan i öst krävde ett iögonfallande avslut i planens södra, mest centrumnära del. En accentbyggnad synlig från – och i direkt närhet till – Täby Centrum krävde både varsamhet och tydlighet. Samtidigt ska kvarteret i stort harmonisera väl med både villor och accentbyggnaden. Det ledde till ett kvarter som andas modern lugn variation och samtidigt klarar av att snabbt trappa ner skalan mot väst.
Fastigheten är lokaliserat utmed Roslagsbanan mot vilken den har en högre front och en något varierande takfot för att skapa intresse i en större skala som uppfattas över längre sträckor och från tågen som snabbt rör sig förbi. Kvarterets hörn består av två punkthus: accentbyggnaden i syd och en något lägre volym klädd i träpanel och ribbor i norr. Centralt längs fasaden finns två högre putshus i klara gröna nyanser som går ton i ton, medan två länkbyggnader i svart trä sammanbinder delarna.
Fasad mot Roslagsbanan/Järnvägsstråket
Fasaden mot Stockholmsvägen är lägre och upplevs som fyra våningar bestående av en förhöjd sockelvåning, två våningar och vindsvåning. Här är takfoten jämnare. Även mot detta håll ankras kvarteret av klara putskulörer, i detta fall i rosa kulörer som går ton i ton. Kvarteret avslutas i nordväst med en mörk tegelbyggnad som får sätta punkt.
Fasad mot Stockholmsvägen
Kvarteret skärs av med ett centralt gatt som ger tydlig visuell koppling hela vägen från Stockholmsvägen, ner över innergårdarna, ut mot kvartersgatan Järvägsstråket i öst och vidare över Roslagsbanan.
Innergårdsfasad genom gattet
Kvarterets huvudfasad kanske ändå är den södra fasaden med accentbyggnaden som starkaste motiv. Här återfinns även en torgbildning i sydväst. En strikt sockel binder ihop accenthuset med den lägre L-formade byggnaden bredvid för en ordnad och tydlig lokalgata och ett tydligt släktskap mellan accentbyggnaden och den lägre kvartersbebyggelsen.
Fasad mot Attundavägen
Den nordligaste fasaden visar tydligt på nivåskillnaderna från Stockholmsvägen och ned till Roslagsbanan, samt på den lägre bebyggelsen mot Stockholmsvägen, och den högre bebyggelsen i varierad höjd och med mer punkthuskaraktär mot Roslagsbanan.
Fasad mot nord
Innergården, ritad av PE Arkitektur och Teknik har en tydlig struktur och centralt placerade ytor för umgänge och aktivitet, och gångstråk längsmed ytterkanterna för anslutning till gårdsentréer.
Balkongerna mot innergården är utformade som smäckra pinnräcken som släpper in mycket ljus och inte skuggar balkongerna på den något smala innergården.
Adress Stockholmsvägen, Täby
Beställare Reliwe
Medarbetare Tobias Lidman-Strauss, Emilie Aspenström, Hanna Meyers, Marc de Dardel, Viktor Karlsson.
ÖVRIGA KONSULTER PE Teknik och Arkitektur (L), WSP (Dagsljus), ICEE (Energi)
Bruttoarea 15 000 m² Ljus BTA, 4500 Mörk BTA.
Antal lägenheter 241
Lokaler 520 m² LOA fördelat på 3 lokaler plus paketrum och miljörum för lokaler.
Miljöcertifiering Miljöbyggnad Silver
vi har arbetat med Nivåskillnader och sutteräng, etagelägenheter, klara putskulörer, jämna spärrningar och fönstersättning, smarta platser för miljörum, stora partier och modern kulörsättning.
Ett ben i varje värld
Ett vanligt gestaltningsgrepp inom arkitektur är att låta ett kvarter upplevas lite hårdare mot sin omgivning än mot sin innergård. Att skänka en skyddande, eller kanske snarare publik och officiell front mot staden och en mjukare framtoning mot sin privata utemiljö.
Så även i Strömmingen. Mot gården byts tegel mot puts och ljusa kulörer bidrar till en öppnare och lättare miljö.
Men accentbyggnaden med sin karakteristiska utformning tillåts att bryta igenom mot innergården och bibehåller sitt utryck hela vägen ned och skänker på så vis storskalig spänning till den i övrigt lite lugnare innergårdsmiljön.
Accentbyggnaden tillåts vara det landmärke det är.
Miljörum i rätt miljö
En viktig fråga i projektet har varit placeringen av miljörummen. Det är omöjligt att förlägga dem i öst, då man helt enkelt inte kommer in med lastbilar på kvartersgatan. De måste ligga mot väst, mot den låga villabebyggelsen. Där kräver dock detaljplanen en sockelvåning med dubbel takhöjd mot gatan. Att placera dem här slösar både yta och gestaltningsmöjligheter.
Lösningen blev att placera miljörummen lätt försänkta från gatunivå i gavlarna på huskropparna i väst, under en övre etagevåning i lägenheterna här. Detta gav flera fördelar:
1) En intressant lägenhetstyp med fantastisk takhöjd och egna entréer mot Stockholmsvägen, men med en lugnare mer privat övre del ovan miljörummen.
2) Inga stängda ståldörrar i gata utan istället möjlighet till en väl balanserad öppen fasad som antyder tre våningar och vind, enligt detaljplanens önskemål.
Pricken över i
Accentbyggnaden uppförs i prefabelement med ingjuten granitkeramik i långformat. Keramiken sätts med en stenbredd fog vilket inte skapar ett mer mönstrat än murat uttryck. Elementens ytterliv varierar i tre nivåer vilket ger reliefverkan och förstärker fönsterindelningen.
En tydlig sockel, kropp och krön-indelning genomsyrar gestaltningen. Krönet går i ett tvåvåningsmotiv med större släta ramar som håller ihop fönstren på de två översta våningarna. Hörnen på byggnaden inverteras och de i övrigt glasade hörnen blir här terrasser. Inverteringen skapar skuggverkan och en spelande tredimensionallitet när man rör sig runt byggnaden. Under terrasserna bildas ett bågmotiv över hörnen.