Gunhild 7
 

Inifrån och ut. Utifrån och in.

En brummande fors och en samling stenblock. Bromsten i västra Stockholm, vars historia går tillbaka till Vikingatiden, har fått sitt namn av den närliggande forsen och områdets gamla fornborg. Nu skrivs nästa kapitel i stadsdelens historia.

Projektet Gunhild ligger strategiskt i Bromstenstaden med lika långt till grönområden som till kommunikation och service. Ena sidan av kvarteret bildar en rygg mot mälarbanan och har en fasad uppdelad i vertikala fält, som kan upplevas i hög fart. Kvarterets gårdssida är utformad för att ta hand om dagvatten och samtidigt möjlighet att uppleva grönska. Här får de boende även ett orangeri att umgås i. 

Den långa fasaden mot Skogängsvägen delas upp av trapphusmotiv i tegel som skapar rytm och som blivit ett tema längs gatan, liksom de hybridzoner där lägenheter närmast gatan har en entré och uteplats direkt från gatan. En plats som är både offentlig och privat. 

I kvarterets sydöstra hörn, områdets torn, får de boende en väl tilltagen uteplats med en lång vinklad balkong längs hela vardagsrummet. Där kan man både njuta av solen, utsikten över Bromstenstaden och betrakta livet i parken nedanför. 

Adress Bromsten, Stockholm
Beställare JM
Ansvarig arkitekt Mats Carlsson
Medarbetare Mattias Dalgaard, Sophie Kunsch, Emil Wadeskog, Marc de Dardel, Hazhar Husseini
Bruttoarea 18 700 m²
Antal lägenheter 217 lägenheter
Antal lokaler 5
Miljöcertifiering Svanen

vi har arbetat med Ute- och innerum, konceptutveckling, hållbart byggande, samvaro.

 

Enhetlig variation.

Tegel är vackert att se på och effektivt med sin tyngd som skydd mot buller. Tegelstenarnas variation i nyans och glans återkommer i skivfasadens variation. Ytorna upplevs olika beroende på hur solen lyser under dagen.