Viksäng
 

Viksäng. I ständig utveckling.

Alla påverkas vi av de miljöer vi vistas i, och alla miljöer påverkas av oss som vistas i dem. På samma sätt som stadsdelen Viksäng i Västerås sedan 1600-talet har speglat samhällets utveckling har människorna som levt i området satt tydliga avtryck i stadens utformning. Genom vidareutvecklingen av Viksäng skrivs ett nytt kapitel i berättelsen om viken vid ängen och människorna som bor här.

Alla har rätt att vistas i hållbara och attraktiva miljöer. För att skapa utrymme för fler och samtidigt säkerställa en trygg miljö i det gemensamma stadsrummet omvandlas befintliga markparkeringsytor vid Regementsgatan och Rönnbärsgatan till två kvarter med bostäder och mötesplatser. Den nya bebyggelsen blir en knutpunkt i området och ett viktigt tillskott på platsen.

Kvarteren samspelar med omkringliggande hus men tillför ett nytt uttryck. Längs med Regementsgatan skapas aktiv och levande gatumiljö både visteslseytor och mötesplatser. De ljust putsade punkthusen kontrasterar befintlig bebyggelse i mörkare fasadkulör, vilket ger ett fint samspel med då bakomliggande husen som syns tydligt mellan punkthusen när man går längs gatan.

Längs med Rönnbärsgatan skapar de monokroma husen en sammanhållen upplevelse där den tydliga sockelvåningen är inspirerat av arkitekturen i området. Lägenheterna har balkonger och uteplatser mot gatan vilket ytterligare knyter ihop huset med den omkringliggande miljön. I anslutning till husen tillskapas en gård som fungerar som mötesplats för boende och förbipasserande.

Kvarteren är utformade med inbjudande och tydliga entréer med cykelparkering intill varje port. Förutom cykelparkering planteras förgårdsmarken längsmed samtliga fasader. En vertikal indelning återkommer i båda hustyperna genom de uppglasade och ljusa trapphusen.

Adress Viksäng, Västerås
Beställare Balder
Ansvarig arkitekt Olof Axlund
Medarbetare Micaela Ejder
Bruttoarea 16 000 m²
Antal lägenheter 212 lägenheter

vi har arbetat med Hållbarhet, tillgänglighet, konceptutveckling

 

Välkommen hem.

För att öka tryggheten och trivsamheten i området så har det varit viktigt med tydliga och inbjudande entréer där man även har möjlighet att uppehålla sig, i kontrast till de befintliga husens anonyma entréer. Det ska kännas enkelt och bekvämt att vänta på taxibilen eller bara ställa ifrån sig matkassen medan man letar fram nycklarna i väskan.