Vikaholms berså
 

Vikaholm berså. Lokal träbyggnadstradition och social gemenskap.

Känslan av det lilla grannskapet är en bärande idé och doften av trä möter dig när du går igenom en av portikerna in på gården.

Inspirerat av den småländska trästaden har vi gestaltat ett modernt, flexibelt och socialt bostadskvarter som bidrar till staden och området med byggnader som ligger i linje med Växjös träbyggnadstradition. Ambitionen är att skapa ett hållbart kvarter med hög kvalitet, genom bostäder som är robusta och står sig över tid, både vad gäller material, teknik och gestaltning.

Gårdsentrén i söder har en stor portik som upplevs välkomnande och bjuder in till den gemensamma innergården. Vid portens mindre torg finns möjlighet att blicka in på gården när man går förbi.

Mot gatan bildar husen ett stadsmässigt sammanhållet kvarter. Faluröda träfasader, som varvas med nya inslag och detaljer, ger området ett karakteristiskt avtryck. Samtidigt smälter kulören in i den nuvarande gråskaliga bebyggelsen på ett väl avvägt sätt. Gavelmotiv med sadeltak, puts och träinslag vänder sig mot omgivningen i olika väderstreck. Mellan huvudbyggnaderna och de lägre gårdshusen finns träportaler som erbjuder alternativa vägar.

Adress Vikaholm, Växjö
Beställare Järntorget
Ansvarig Arkitekt Johanna Pålstedt
Medarbetare Viktor Karlsson
Bruttoarea 5 300 m²
Antal lägenheter 100 hyresrätter
Miljöklassning Svanen

vi har arbetat med träarkitektur, dagvattenhantering, hållbarhet, cykelfrämjande- och mobilitet, stadsodling

Arbetsgrupp. Viktor och Johanna.

 
 

Yteffektiva lägenheter byggda i trä med många kvalitéer.

Utsikt från balkongen ut mot gård.

 

materialpalett

Det huvudsakliga fasadmaterialet är träpanel, infärgat i rött mot söder och vitt mot norr. Gavelmotivet utgörs av röd puts med inslag av trä. Guldockra finns vid utvalda detaljer och platser. Alla färger och trävaror är miljöklassade enligt Svanen.


hållbarhet

Utomhusmiljön har många gröna inslag. Vi har arbetat med särskilda biotoptak, en vidareutveckling från sedumtaket, med mer fokus på mångfald, djurliv och naturlig resiliens. Självklart är det dagvattenfördröjande.

Bild: Vegtech