Tornträdgården på uppväxt – vi var och tittade

 

Byggkoll. Tornträdgården på uppväxt.

Stig av vid Uppsala Centralstation. Om du har lätt för att rodna så snegla bort när du passerar stationens välkomnande - men utmanande - staty ”Näckens polska” och skynda dig i riktning mot nordväst. Se till att hålla spåret på din vänstra sida. Efter ganska precis tusen meter kommer du se stommen av ett nytt bostadskvarter resa sig från marken. Den resan gjorde vi igår för att besöka bygget av projektet Tornträdgården som vi har ritat på uppdrag av JM.

För inte mer än sextio-sjuttio år sedan var den här platsen helt öppen så när som på de gårdar som brukade de omkringliggande åkrarna. Idag har området tagits över av stenstadens rektangulära kvarter. Tornträdgården blir med sina 181 lägenheter det senaste - om än inte rektangulära - tillskottet och en av de sista pusselbitarna.

Det var fantastiskt roligt att se kvarterets veckade fasad mot väst börja ta form liksom det spetsiga hörnet mot syd. Tillsammans med beställare och platschef inspekterade vi självfallet också noga utsikten mot Uppsala domkyrka och fann den god. Fantasin behövs dock fortfarande för att visualisera det gröna som komma skall. Med förgårdsmark och innergård ritad av Ramböll under ledning av Ulf Nordfjell, en av Sveriges främsta landskapsarkitekter, kommer kvarteret snart leva upp till sitt namn.

Nu – tillbaka vid ritbordet för att avsluta nästa etapp av projektet!

Se mer om projektet här

 
 
Tobias Lidman