Reflektioner kring New York

Som en del av er kanske har märkt i era mailkorgar är vi tillbaka på kontoret och producerar skisser och ritningar som aldrig förr! Kanske smyger det sig i arbetet in lite tankar från New York, för väl tillbaka från studieresan samlade vi oss och diskuterade och sammanfattade olika aspekter av staden vi besökte. Vi packade nämligen med oss små uppdrag att utföra när vi åkte dit. Här är några av de reflektioner vi bar igenom tullen på vägen hem:

Tema. Självuppfyllande profetia

 

New York är som en självuppfyllande profetia, det tyckte i alla fall vi när vi befann oss mitt i västvärldens kulturella förebildsstad. Tv -serier, film, musik och mycket annat har gett sken av att vi redan varit där. Vi söker upp de platser vi känner igen och redan kan så mycket om. Det känns ju så väldigt bra när vi väl befinner oss i dessa miljöer, alla förväntningar besannas. Vi blir delaktiga observatörer. Med en stundande selfie och en passande bakgrundsvy tänker vi; Vi är en del av det här!

 

Tema. Penthouse.

 

Vårt mål var att komma in bakom kulisserna på New Yorks bostadsmarknad – både bildligt men framför allt bokstavligt talat. Bara att få en förståelse för vilka förutsättningar som gäller på marknaden och hur det går till att söka boende kändes intressant nog, men vi ville också passa på att göra det man bara kan göra på plats – gå på visningar. Vi ville prata med mäklare och se olika objekt, från hutlöst dyra till… ja, mindre dyra. Billiga var det extremt ont om. Vi fick tag i en fantastisk köpmäklare som blev införstådd med våra intentioner. Han antog gärna rollen som alibi för oss och blev vår biljett in på privata visningar runt om på Manhattan och i Brooklyn. Samtidigt matade han oss konstant med fakta och insikter. Själv fick han, förklarade han, ut ungefär samma sak av det som vi – en anledning att gå på ytterligare visningar vilket gav honom en chans att byta visitkort med några säljmäklare.

Det hela blev verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Att få komma in i privatbostäder högt upp med utsikt mot Central Park händer inte så ofta, inte heller att samtidigt behöva projicera en illusion av att vara en något udda familjekonstellation i jakt på nytt boende.

De avslutande orden får en av säljmäklarna vi träffade i en lägenhet drygt hundra meter över marken. Hon: En kort, hårdhudad, medelålders kvinna med färgglad blus och sylvassa armbågar. På bred New Jersey-dialekt:

- If you got money you can buy anything here. I swear, honest to god, I sold an apartment in Brooklyn for a million dollars – cash – and the buyer wanted to be anonymous. He just signed the papers with an ‘X’

- So, sellers accept that?

- Well, I certainly did!

 

Tema. Frågestund med New Yorks bottenvåningar.

 

Vi frågade staden New York sådana frågor som vi ofta blir ställda inför i vårt dagliga arbete vad gäller bottenvåningar. Bläddra i bildspelet ovan för att se vad staden svarade.

 

Tema. Filmstaden New York.

 

Vi kände redan New York City långt innan vår studieresa. Genom mediet film har vi automatiskt matats med intryck om staden. Med hjälp av stillbilder från filmer som utspelar sig i NYC diskuterade vi uppfattningar om trender, fördomar, sanningar, känslor, representation m.m. Genom olika hjärtefrågor och teman jämförde vi våra samlade intryck före och efter resan.  Sammanfattningsvis så är vår bild av staden helt och hållet eller inte alls som på film.

 

Tema. Locals in New York.

 

New York har en mångsidig karaktär som präglas av de olika kulturer som existerar i den och som har utvecklat staden under hela sitt liv. Den välkända arkitekturen bestående mest av höga skyskrapor och en tät miljö med nybyggda banbrytande hus eller bevarade äldre byggnader har inspirerat och varit inspirerad av konst och popkultur världen runt.

  • Prata med en "local" angående livet i New York.  Intervjua en person/kompis som bor i New York och jobbar i design miljö (arkitektur, konst eller mode). Delta i
  • Klassiker – Kort genomgång av kulturella aspekter som föddes i New York, dvs jazz- eller hip-hop-barer, fusion food, installation art, mode och den etniska kollage i stan som skapar sin/sitt egen rörelse/identitet.

 

Tema. Välkomnande bottenvåningar?

 

Vi ville undersöka hur välkomnande bottenvåningarna till New Yorks höga hus är. 
Eftersom storstaden växer, får fler och högre hus och är allt längre bort från naturen, försöker man få in mer grönska till de som vistas på gatan. Ibland får det inte plats. Då har man kommit på att odla i fasadnischer och på skärmtak. 
Men ändå är inte alla bottenvåningar idag så välkomnande som vi hade hoppats...

 
 
Mirjam Berg