Nycklarna till staden – reflektioner från vår studieresa till Marseille

 

Nycklarna till staden – reflektioner från vår studieresa till Marseille

Marseille är en vid första anblicken ologisk stad. Sedan får man dess sammanhang förklarat för sig och plötsligt blir den istället näst intill obönhörligt logisk. Staden är landets näst största – ändå ser invånarna sig som Marseillebor först, fransmän sedan. Den ligger i en av landets rikaste regioner – ändå hittar vi här stadens tredje arrondissement, det fattigaste området på hela det franska fastlandet. Solen grillar staden från söder – ändå är husen inte vända mot norr för därifrån hamrar den kalla och kraftfulla mistralvinden staden hundra dagar om året. Stilar, gammalt, nytt, kulturer, årtionden, århundraden, dåliga beslut, frånvaron av beslut, gästarbetare, hamnarbetare, halvdana välmenande ansatser men också lyckade försök att kitta ihop en disparat stad möter varandra i varje gatuhörn.

Vi gästade Marseille under fyra dagar i september. Självfallet besökte vi Le Corbusiers Cité radieuse. En vision om hur Marseille skulle kunna vara. En vision bland många som har präglat staden genom åren.

Vi vägleddes av lokala guider som omsorgsfullt benade ut stadens historia och förutsättningar. Förutsättningar som leder oss fram till nutiden. Vad gör det med en stad när en skyskrapa av Zaha Hadid reser sig som blickfång för de fattigaste kvarteren? Hur lyfter man ett samhälle med nya bostäder, när allt som byggs blir grindsamhällen? Det blev en djupdykning i vad som sker i Marseille idag och vad som kanske, med lite tur, kommer att ske i morgon. Hur den norra och södra delen, den fattiga och den mer välmående, ska kopplas ihop. Farhågorna, både folkets och experternas, att regenerationsprojektet kommer visa sig bara vara stora ord, eller pengar i sjön. Men också glädjen i när det klickar.

Marseille är inte en helt enkel stad att läsa av. Vi var många som kände oss lite desorienterade första kvällen. Men när vi åkte hem? Då hade vi åtminstone börjat förstå, och glädjas åt en stad som på ett väldigt typiskt sätt är både barsk och välkomnande på samma gång. Vi fick för några dagar låna nycklarna till staden.

Ska du till Marseille snart? Titta gärna i vårt program och få tips på saker att se!

Program Marseille 2018 LSAB