Förstapris i ArkDes pepparkakshustävling!

 

Arkitektur på rikt... låtsas

Arkitektur på riktigt sysslar vi med hela dagrarna. Ibland, särskilt så här i juletid, kan det behövas omväxling. Därför ägnade vi några decemberkvällar åt lite arkitektur på låtsas. Vi brukar säga att det vi ritar byggs och så även denna gång – stommen restes av prefab-element (Annas pepparkaksgubbar), platsbyggda bjälklag (bakade) utgör våningarna och den icke-bärande glasfasaden (mödosamt krityrade gelatinblad) släpper in julens alla ljus.

Vi pratar självfallet om vårt bidrag till ArkDes pepparkakshus-tävling. Inte nog med att vi ställde upp för första gången, vi är också stolta att meddela att vi vann juryns förstapris i kategorin ”Arkitekter, formgivare och bagare”!

Tack ArkDes för en väldigt trevlig årlig tradition som lockar fler än bara arkitekter till ett arkitekturmuseum – men framförallt ett stort tack till pepparkakshusgruppen som slet och bakade i vårt namn!

Vår beskrivning

Lasten för lyxen. Vems last är din lyx? I det här pepparkakshuset bärs den glossiga ytan upp av anonyma figurer. Vilka är de, de som inte syns och räknas i bygget av vår välfärd men som håller upp strukturen? Nöff Nöff.

Juryns motivering
“Ett lysande exempel på exponerad konstruktiv princip, där upprepning och varsam variation är nyckelord. Den vackert facetterade fasaden skiljer sig från den klassiska pepparkakshuskonstruktionen i och med de icke bärande väggarna. Vi uppskattar också ärligheten i materialen och den humoristiska användningen av prefabricerade element“.

ArkDes fina foton är tagna av Viktoria Garvare.

Se alla vinnare här!

 
 
Mirjam Bergnyhet, kontoret