Gläntan
 

GLÄNTAN. En öppning i skogen att längta hem till.

Kvarteret Gläntan ligger i den södra delen av det före detta garnisonsområdet som nu håller på att bli en ny stadsdel, Södra Ekkällan. Garnisonsområdet ligger söder om Linköpings innerstad, nära stadskärnan men ännu närmare skogen och eklandskapet. Här är bostäder och verksamheter integrerade. Gläntan är ytterligare ett projekt där vi har varit med under hela resan, från detaljplaneprocess till färdig bygghandling.

Gläntan består av två byggnadskroppar, en byggnad som definierar gränserna mot omgivande gator, och ett punkthus i öppningen mot sydost. Kvarteret är beläget precis där skogen slutar och kvartersmark tar vid. Mellan de två byggnadskropparna formas en glänta.

Platsen med den omkringliggande skogen har fungerat som inspiration till projektet. Stora fasadpartier mot innergården är klädda med liggande träpanel, vilket för in skogen till gården och förstärker gårdens funktion som just en glänta. Det huvudsakliga fasadmaterialet mot gata är tegel i olika dova toner. Gatufasaderna delas upp i mindre sekvenser, trapphusvis, och genom en användning av de olika tegelsorterna bryts volymerna upp och skapar variation mot gata.

Användning av olika murningstekniker skapar texturer i fasaderna. Utskjutna tegelskift och utskjutna tegelstenar markerar sockelvåningen. Texturerna skapar olika skalor och ger fasaderna olika uttryck. 

Entrépartier i en rödbrun kulör tillför värme och liv till fasaderna.

Det här är arkitektur på riktigt, som påverkar Dig. Det här är hus som byggs och passar för alla lika och olika, här skulle vi själva vilja bo. 

Adress Södra Ekkällan, Linköping 
Beställare JM Linköping
Ansvarig Arkitekt Annette Lindberg
Medarbetare Sophie Kunsch, Frida Stjernqvist, Marc de Dardel, Hazhar Husseini och Natalie Battah
Övriga konsulter Knut Jönson Ingenjörsbyrå (K), Mikab (VVS), J&H Elteknik (E), AFRY (L), Briab (Brand), WSP (Akustik), ÅWL (Tillgänglighet) Bruttoarea 13169 m²
Antal lägenheter 109 st fördelat i tre etapper.
Miljöcertifiering Svanen

vi arbetaR med arkitektur i tidigt skede, detaljplaneprocessen, stadsbyggnad, program-, system- och bygghandling, BIM, tegelarkitektur, uppfyllande av miljökrav enligt Svanen, smarta lägenhetslösningar, estetiska trapphus.

Arbetsgrupp. Frida, Sophie, Marc och Annette testar tegel.

Arbetsgrupp. Frida, Sophie, Marc och Annette testar tegel.

tegel, Trä och olika murningstekniker. Olika texturer och material skapar varierande uttryck.

 
 
 

Lugn och stillhet i gläntan

Ledorden för entréhallarna och trapphusens utformning är alla kopplade till gläntan – natur, trä, lugn, jord och ljus. Tanken är att den omkringliggande naturen och skogen kommer in i trapphusen i och med materialval, kulörer och former. Känslan av lugn och stillhet man finner i en glänta återfinns också i entréhallarna.

I entréerna finns långa smala träribbor, målade i olika kulörer, monterade på väggarna. Genom att också ha trä inne i entréerna kopplas fasaderna utformning och materialitet samman med trapphusens utformning.

Den dova färgskalan som präglar husens exteriör fortsätter in i entréerna och trapphusen. De grå, beige och bruna kulörerna kompletteras med en grön kulör som ytterligare förstärker känslan av natur, skog och glänta.  

En viktig del av trapphusutformningen är entréernas golv. Detta består av klinkerplattor vars kulör och mönster påminner om höstlöv på marken. Övriga kulörer i entréer och trapphus spelar fint mot de olika kulörerna på klinkerplattorna. 

I taket hänger två klotformade armaturer som sprider ljuset lite på samma sätt som när solens strålar silas genom en trädkrona. 

 

Varierade fasader

Olika murningstekniker i sockelvåningen skapar variation i fasaderna mot gata. De utskjutna tegelskiften och de utskjutna stenarna tar ned byggnadernas skala och bidrar med en lekfullhet till fasadutformningen.